Home / Teknologi / Aplikasi Android Waktu Solat – mySolat

Aplikasi Android Waktu Solat – mySolat

mySolatAppsSatu lagi aplikasi menarik dan wajib install bagi pengguna telefon android muslim ialah applikasi mySolat. Dengan aplikasi ini anda dapat mengetahui waktu solat secara tepat bagi kawasan atau negeri anda.

Aplikasi dibangunkan oleh developer yang dikenali sebagai Captivate. Ia mengira/fetch takwim solat ini berdasarkan maklumat daripada laman web Jakim bagi Malaysia dan laman web Muis untuk Singapura.

Pengguna perlu mendownload sebulan sekali waktu solat bagi negeri yang dikehendaki. Paparan waktu solat ditampilkan untuk 3 hari iaitu hari ini, esok dan jugak lusa. Anda juga dibekalkan dengan widget utk diletakan di skrin utama smartphone anda.

Ciri-ciri lain yang dimuatkan dalam applikasi ini adalah seperti berikut :-

  1. 2 Widget designs – [blh diletakan pada skrin anda]
  2. Offline data [tak perlu connect ke internet utk dptkan waktu solat pada hari tertentu – hanya perlu download sebulan sekali]
  3. Favorite Locations [blh pilih lokasi anda]
  4. Tarikh islam – Tarikh Hijrah
  5. Kompas Qiblat (GPS or Jakim).
  6. Notification, Azan and Takbir – [Untuk Waktu Azan – blh pilih pada setting]
  7. DashClock Extension.
  8. Panduan Solat Jamak dan Qasar.

Boleh layan video di bawah untuk features yang dinyatakan di atas.

Aplikasi mySolat boleh didownload secara percuma daripada google play store. Aplikasi percuma biasanya akan didokong oleh iklan daripada developer aplikasi berkenaan. Anda  boleh mendapat versi yang bebas iklan [free ads] dengan menderma beberapa USD kepada developer berkenaan – ini sebagai galakan/motivasi untuk mereka membangunkan aplikasi yang bermanfaat sebegini di masa hadapan. Jika anda berpuashati dan tidak kisah dengan paparan iklan tersebut, anda boleh terus menggunakan yang free version ini seperti biasa.

Teruskan download di sini.

Check Also

Mengapa Perlunya Laman Web Mesra Mobile

Jika anda memiliki atau mengendalikan sebarang laman web, pastikan laman web anda bersifat mobile friendly …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>