Home / Kewangan / Nama Domain

Nama Domain

NamaDomainSama seperti perniagaan biasa/fizikal/offline memiliki kedai bukan satu kemestian untuk memulakan perniagaan. Barangkali di peringkat awal, perniagaan blh diusahakan secara kecil-kecilan di rumah.Dengan tujuan untuk menjimatkan kos penyewaan atau penyediaan kedai tersebut.

Tetapi memiliki nama perniagaan adalah sesuatu yang wajib kerana nama ini merupakan trademark atau pengenalan kepada perniagaan yang dijalankan oleh anda. Kalau di Malaysia, perniagaan anda boleh didaftarkan di Pejabat Pendaftar Perniagaan.  Dengan pendaftaran berkenaan, anda menjalankan perniagaan yang legal/sah di Malaysia. Pada permulaan perniagaan dengan modal yang tidak seberapa, anda dinasihatkan untuk mendaftar perniagaan berstatus tunggal atau enterprise kerana proses pendaftaran yang mudah dan yuran tahunan yang rendah.

Berbalik kepada perniagaan internet pula, nama perniagaan anda secara offline ini boleh disamakan dengan nama domain secara online. Oleh itu,memilih nama domain yg sesuai, ringkas dan mudah diingati sangatlah penting dalam perniagaan online. Cth nama domain :-

http://www.jombalik.net  [nama domain jombalik.net]

http://www.jeraihosting.net [nama domain jeraihosting.net]

Nama-nama domain ini boleh didaftarkan menerusi pendaftar/penyedia domain dan hosting. Kalau dalam contoh di atas, jeraihosting.net merupakan salah satu penyedia hosting/domain di Malaysia.

Check Also

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif

Mungkin anda pernah mendengar tentang pendapatan aktif dan pendapatan pasif. Apa agaknya ye ? Saya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>