Contoh Corak Candlestick Uptrend dan Downtrend

Dalam artikel kali ini, kita akan fokus kepada 10 corak candlestick yang menggambarkan market akan uptrend atau downtrend.

5 Corak Candlestick Uptrend/Menaik (Bullish)

1. Hammer

Candlestick Hammer ini terbentuk dengan badan candle yang pendek dan mempunyai bayang dibawah yang panjang yang menyerupai ekor. Hammer candlestick akan berada di fasa aliran menurun di dalam pasaran. CS ini menunjukkan terdapat tekanan jualan pada hari tersebut. Namun di pengakhiran sesi dagangan, tekanan belian daripada pembeli telah berjaya menolak naik semula harga saham. Warna hammer ini selalunya tidak begitu penting tetapi Hammer berwarna hijau adalah lebih baik berbanding merah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  Inverse Hammer

Bentuk cs ini terbalik daripada cs hammer. Badan cs ini pendek tetapi mempunyai bayang/shadow/wick yang panjang di atas.

CS ini menggambarkan terdapat tekanan belian pada pembukaan pasaran dan diikuti dengan tekanan jualan pada akhir sesi dagangan. Namun, tekanan jualan ini tidak berjaya untuk menolak harga menjadi lebih rendah daripada harga buka. CS inverse hammer ini menjangkakan para pembeli akan mengawal pasaran kelak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Bullish Engulfing

CS Bullish Engulfing ini terhasil daripada dua bentuk cs. CS yang pertama adalah candle yang berwarna merah yang berbadan pendek yang akan diliputi sepenuhnya oleh candle berwarna hijau pada hari selepasnya.

Harga buka pada candle kedua akan lebih rendah berbanding harga tutup untuk candle pertama. Namun, tekanan belian untuk candle kedua ini telah menolak harga naik lebih tinggi sehingga membentuk candle hijau yang panjang dan meliputi candle sebelumnya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Morning Star

CS Morning Star ini memberi harapan ketika pasaran berada dalam fasa menurun. Candle Morning Star ini terdiri daripada tiga candlestick di mana ada satu candle yang kecil menyerupai bintang kecil berada di tengah antara dua candle panjang berwarna merah (pada sebelumnya) dan hijau (pada selepasnya). Kebiasaanya, candle berbentuk bintang tersebut tidak akan bertindih dengan dua candle yang panjang tersebut. Ini kerana jurang harga ketika pasaran dibuka pada hari berkenaan dengan harga pasaran ditutup pada hari sebelumnya.

Apabila corak ini berlaku, ianya menandakan bahawa tekanan jualan sudah mula reda dan fasa menaik bakal menyusul.

 

 

5. Three White Soldiers

Corak pembentukan cs Three White Soldier terjadi dalam masa tiga hari berturut-turut. Corak ini terbentuk bila candle hijau yang panjang terjadi selama tiga hari berturut-turut dan sedang membuat kenaikan di sepanjang tempoh tersebut.

 

5 Corak Candlestick Downtrend/Menurun (Bearish)

1. Hanging Man

CS Hanging Man ini mempunyai bentuk serupa dengan cs hammer, cuma cs ini muncul pada fasa kenaikkan.

CS Hanging Man ini menggambarkan terdapat tekanan jualan apabila pasaran dibuka, namun tekanan belian oleh pedagang telah berjaya menolak harga naik semula pada penutupan sesi dagangan.

 

 

2. Shooting Star

Untuk cs Shooting Star, ia menyerupai cs Inverted Hammer iaitu mempunyai badan candle yang pendek dan ekor yang panjang. Tetapi cs ini terbentuk ketika pasaran berada pada fasa menaik.

Kebiasaanya, terdapat jurang harga (gap) ketika pasaran dibuka. Namun, tekanan belian menolak harga naik ke paras tertinggi bagi hari tersebut sebelum ditutup pada paras yang sama seperti ketika pasaran ditutup pada hari sebelumnya. Candlestick ini kelihatan seperti tahi bintang jatuh ke bumi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Bearish Engulfing

Corak candlestick Bearish Engulfing ini pula berlawanan sifatnya dengan Bullish Engulfing. Corak ini akan berlaku pada penghujung aliran menaik. Candle pertamanya mempunyai badan berwarna hijau yang lebih pendek dan diliputi oleh candle berwarna merah yang panjang pada hari berikutnya.

Ini menandakan kemuncak fasa menaik bakal berakhir dan fasa kejatuhan akan tiba. Semakin rendah harga jatuh untuk candle hari kedua tersebut, semakin kuat sentimen kejatuhan terhadap harga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.  Evening Star

Candlestick Evening Star ini terhasil daripada tiga candle berturut-turut pada fasa menaik. Corak candlestick ini terbentuk apabila satu candle yang badannya pendek dan mempunyai sedikit bayang pada atas dan bawah candle tersebut, dan diapit di antara dua candle panjang hijau (pada hari sebelumnya) dan merah (pada hari selepasnya).

Ini menunjukkan pasaran akan membuat fasa pembetulan (correction) dan disambung dengan fasa menurun. Tanda ini menjadi lebih kuat sekiranya candle yang ketiga lebih panjang daripada candle yang pertama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Three Black Crows

Pembentukan Candlestick Three Black Crows terdiri daripada kemunculan tiga candle merah yang panjang secara berturut-turut. Setiap kali open market, harga akan dibuka hampir sama dengan harga pada hari sebelumnya sebelum harga tersebut menerima tekanan jualan yang kuat dan menolak harga jatuh ke bawah sehingga pasaran ditutup.

Para pedagang mentafsirkan corak ini sebagai permulaan kepada fasa menurun, kerana tekanan jualan yang kuat telah terjadi selama tiga hari beturut-turut yang mempengaruhi emosi pedagang.

Demikianlah beberapa contoh candlestick popular yang sering digunakan para pedagang. Sebenarnya terdapat banyak lagi candlestick lain yang boleh dijadikan rujukan, namun kita fokus kepada bentuk yang penting-penting dan mudah untuk diingat dan dikesan pada chart yang kita lihat.

LHDN – eFiling 2024

Assalam semua,

Seperti tahun-tahun sebelum ini, bagi mereka yang telah mempunyai PCB (potongan cukai berjadual) di dalam payslip mereka, inilah masanya untuk declare income tuan-tuan sekalian secara online. Prosesnya tak rumit mana pun. Untuk sahabat-sahabat di luar sana yang masih belum tahu apa itu eFiling, eloklah ke laman web LHDN.

Secara amnya, jika anda mempunyai pendapatan tahunan sebanyak RM34,000 dan ke atas atau gaji bulanan RM2,833 ke atas serta ditolak ‘PCB’ dalam slip gaji, anda dikehendaki untuk ‘declare’ cukai pendapatan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri. Anda dah boleh mengisi dan hantar maklumat-maklumat dan dokumen yang diperlukan secara online bermula 1 Mac 2024 yang lalu.

eFiling ini akan mengenalpasti sekiranya anda terlebih bayar cukai untuk tahun taksiran tersebut, LHDN akan refund balik amaun tersebut terus ke akaun bank anda. Ikuti langkah-langkah di bawah untuk mengisi borang eFiling ini.

 1. Layari laman web myTax di https://mytax.hasil.gov.my/
 2. Jika anda pengguna kali pertama, daftar terlebih dahulu.
 3. Daftar Sijil Digital
 4. Pilih Menu e-Filing MyTax 2024.
 5. Pilih Borang e-BE
 6. Tandatangan dan Hantar Borang.
 7. Sekiranya ada lebihan setelah tolak pelepasan cukai, terima balik refund lebihan tersebut ke akaun bank anda. Kebiasaannya dalam masa 2 minggu.

Untuk lihat apakah pelepasan cukai individu yang anda dapat untuk tahun taksiran 2023 boleh rujuk infografik di bawah :

 

Jadi, tunggu apa lagi. Jom lakukan sekarang …

Trading 101 | Support dan Resistance

Assalam,

Apa itu support dan resistance ?

Support merupakan range / price line di mana harga pasaran yang sedang menurun tetapi sangat sukar untuk menembusinya (bahasa mudahnya, harga lantai atau harga terendah). Support line berada di bawah harga semasa.

Resistance merupakan range / price line di mana harga pasaran yang sedang menaik tetapi sangat sukar untuk menembusinya (bahasa mudahnya, harga syiling atau harga tertinggi). Resistance line  berada di atas harga semasa.

Boleh lihat contoh graf seperti di bawah :

Secara mudahnya, kita BUY pada support level dan SELL pada resistance level.

Salam Ramadhan 2024 | 1445H

Assalam,

Terbenamnya matahari petang ini menandakan masuknya bulan Ramadhan 1445H.  Kepada semua para pembaca blog ini, saya mohon ampun dan maaf sekiranya terkasar bicara, terlanjur kata-kata ketika berblog. Pada yang pernah berjumpa, mohon maaf jika tersalah laku atau ada perbuatan yang tidak disenangi. Moga-moga Ramadhan kali ini kita semua dapat lalui dengan yang terbaik dari sudut ibadah dan aktiviti hariannya.

Jom ulangkaji sikit – dah tinggal setahun yang lalu…

Niat Puasa Sebulan – dilakukan sekali sahaja iaitu pada malam pertama Ramadhan. Lafaz niatnya seperti di bawah :

Maksudnya: Sahaja aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Niat Puasa Harian – perlu dilafazkan setiap malam. Lafaz niatnya seperti di bawah:

Maksudnya: Sahaja aku berpuasa esok hari untuk menunaikan fardhu di bulan Ramadhan pada tahun ini kerana Allah Taala.

 

BAB PUASA RAMADHAN

Syarat Wajib Puasa :

1. Islam
2. Baligh
3. Berakal
4. Sihat
5. Bermukim (Tidak Musafir)
6. Suci (Dari Haid Dan Nifas)

Syarat Sah Puasa :

1. Islam
2. Berakal & Mumayyiz
3. Suci (Dari Haid Dan Nifas)
4. Nyata masuknya bulan Ramadhan

Rukun-Rukun Puasa:

1. Orang Yang Puasa
2. Berniat
3. Menahan Diri Daripada Perkara Yang Membatalkan Puasa

Perkara Yang Membatalkan Puasa:

1. Makan Dan Minum Dengan Sengaja
2. Memasukkan Dengan Sengaja Benda Ke Dalam Rongga Yang Terbuka
3. Muntah Dengan Sengaja
4. Keluar Haid & Nifas
5. Gila
6. Murtad
7. Keluar Mani Dengan Sengaja
8. Bersetubuh Di Siang Hari

Perkara Sunat Ketika Puasa:

1. Segera Berbuka Puasa
2. Berbuka Dengan Kurma/Juadah Manis
3. Baca Doa
4. Melambatkan Bersahur
5. Banyakkan Baca Al-Quran, Berzikir, Berselawat Dan Membuat Amal Kebajikan
6. Sentiasa Bersedekah
7. Jauhkan Diri Daripada Bercakap Perkara Yang Sia-Sia Dan Perbuatan Yang Tidak Membawa Manfaat
8. Mandi Junub Lebih awal Sebelum Masuk Waktu Subuh

Makruh Ketika Puasa :

1. Bersuntik
2. Berbekam
3. Berkumur-Kumur
4. Memasukkan Air Ke Dalam Rongga Hidung Secara Berlebihan
5. Mandi Yang Berlebihan
6. Rasa Makanan Di Hujung Lidah

Golongan Yang Wajib Qada’ Puasa :

1. Orang Sakit Yang Ada Harapan Untuk Sembuh
2. Orang Yang Musafir (Bukan Kerana Maksiat)
3. Orang Yang Kedatangan Haid Dan Nifas
4. Orang Yang Meninggalkan Niat Puasa
5. Orang Yang Sengaja Melakukan Perkara2 Yang Membatalkan Puasa
6. Orang Yang Pitam/Mabuk
7. Orang Yang Sangat Lapar Dan Dahaga

Mereka Yang Di Kenakan Membayar Fidyah Puasa:

1. Mereka Yang Tidak Dapat Mngqada’kan Puasa Sehingga Masuk Ramadhan Kali Kedua – (Fidyahnya : 1 Cupak Beras Untuk Setiap Hari Yang Di Tinggalkan Di Samping Mengqada’ Puasa) Bagi Setahun Tertinggal..
Kalau Tidak Di Qada’ Sehingga Melampaui 2 Tahun Maka Di Kenakan 2 Cupak Tetapi Puasa Tetap Juga 1 Hari (Tiada Tambahan)

2. Orang Sakit Yang Tidak Ada Harapan Untuk Sembuh

3. Orang Yang Terlalu Tua Dan Tidak Berdaya Untuk Berpuasa

4. Orang Yang Ada Qada’ Puasa Tetapi Meninggal Dunia Sebelum Sempat Berbuat Demikian (Fidyahnya : Di Buat Oleh Kerabat Si Mati/Di Ambil Daripada Harta Pusakanya)

5. Perempuan Yang Mengandung/Yang Menyusukan Anaknya Perlu Mengqada’ Puasa Dan Membayar Fidyah 1 Cupak Beras Bagi Setiap Hari Yang Di Tinggalkan Sekiranya Dia Meninggalkan Puasa Kerana Bimbangkan Anaknya Tetapi Sekiranya Dia Takut Memudaratkan Pada Dirinya Dia Hanya Wajib Mengqada’ Puasanya

Kifarat Bersetubuh Di Bulan Ramadhan:

Orang Yang Bersetubuh Pada Siang Hari Bulan Ramadhan, Maka Kedua2 Suami Isteri Tersebut Perlu Mengqada’ Puasa Berkenaan Dan Suami Wajib Membayar Kifarat (Denda) Seperti :-

1. Memerdekakan Seorang Hamba Mukmin L/P
(Sekiranya Tidak Mampu)
2. Berpuasa 2 Bulan Berturut-Turut Tanpa Terputus (Kalau Tidak Berdaya)
3. Memberi Makan Kepada 60 Orang Fakir Miskin
Walau Bagaimana Pun, Jika Persetubuhan Itu Di Lakukan Kerana Terlupa, Jahil Tentang Haramnya/Di Paksa Ke Atasnya Tidaklah Wajib Kifarat

Tingkatan Puasa:

1. Puasa Umum – Sekadar Menahan Makan, Minum Dan Keinginan Berjimak
2. Puasa Khusus – Memelihara Mata, Telinga, Lidah, Tangan Dan Kaki Daripada Melakukan Dosa Selain Menahan Diri Daripada Perkara Di Atas
3. Puasa Khusus Al-Khusus – Merangkumi puasa Di Atas Dan Di Sempurnakan Pula Dengan Puasa Hati Daripada Semua Keinginan Zahir Dan Batin

Mereka Yang Di Benarkan Meninggalkan Puasa:

1. Orang Yang Hilang Daya Upaya Seperti Sakit Yang Apabila Berpuasa Akan Menambahkan Keuzuran
2. Orang Musafir
3. Org Yang Terlalu Tua Dan Amat Lemah
4. Orang Yang Tersangat Lapar Dan Dahaga
5. Perempuan Hamil/Menyusukan Anaknya Yang Apabila Berpuasa Boleh Memudaratkan Diri/Anak Yang Di Susui Itu

 

 

 

 

 

Selamat Menjalani Ibadah Puasa!

Kripto | Part 3 – Coins Yang Boleh Diniagakan Di Luno

Assalam,

Walaupun terdapat beratus coins dalam dunia kripto tapi hanya beberapa coins yang diniagakan di Platform Luno. Buat masa sekarang, antara coins yang dapat dijual beli di platform ini ialah:

Coins Symbol Logo
Bitcoin BTC
Ethereum ETH
Ripple XRP
Solano SOL
Polygon MATIC
Avalanche AVAX
Cardano ADA
Chainlink LINK
Uniswap UNI
Litecoin LTC
Bitcoin Cash BCH

Anda dapat lihat harga semasa untuk coins ini di sebelah kanan web ini – cypto ticker. Daripada semua coins di atas, Bitcoin adalah major coin. Selain daripada Bitcoin, coin-coin lain disebut sebagai altcoin (alternative coins).

Untuk pemula, dinasihatkan untuk trade satu atau dua coins sudah memadai. Ini memudahkan anda untuk memahami pergerakan harga coin-coin ini. Saya sendiri hanya trade coin-coin tertentu sahaja. Itupun sudah cukup untuk menghasilkan keuntungan yang baik.

Dividen EPF 2023 Untuk Simpanan Shariah 5.4%

Alhamdulillah dividen simpanan Shariah tahun 2023 adalah 5.4%. Manakala simpanan konvensional sebanyak 5.5%. Namun bagi mereka yang inginkan pendapatan halal lagi bersih sahaja, 66% dari jumlah dividen konvensional itu mesti dibersihkan. Ini menjadikan dividen patuh shariah kwsp konvensional yang halal dinikmati hanyalah sebanyak 1.87%. Jika dividen konvensional itu nilainya RM 10,000 maka RM6,600 perlu dibersihkan dan boleh guna wang sedia ada yang bukan simpanan KWSP.

Boleh disalurkan jumlah tersebut kepada faqir miskin atau keperluan awam, diniatkan pembersihan. Boleh mengetahui jumlah dividen terbaru dalam RM melalu KWSP i-akaun.

Pembersihan tidak diperlukan bagi dividen Simpanan Shariah. Justeru wajiblah pencarum Muslim yang masih lebih 70% dalam simpanan konvensional untuk mengubah ke simpanan Shariah, buat masa ini, perubahan mesti dilakukan sendiri oleh pencarum dan tidak secara automatik, dan ia boleh dilakukan dengan mudah melalui i-akaun secara online.

Pelajarilah hal ehwal halal haram dalam pendapatan kita, kehidupan duniawi hanya sementara, jangan kerana RM, kita kesusahan di akhirat yang kekal kelak. Bertukar kepada yang halal sangat berbaloi dan TIDAK AKAN mengundang kemiskinan. Firman Allah swt

وَإِنۡ خِفۡتُمۡ عَیۡلَةࣰ فَسَوۡفَ یُغۡنِیكُمُ ٱللَّهُ مِن فَضۡلِهِۦۤ إِن شَاۤءَۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِیمٌ حَكِیمࣱ  ﴿ ٢٨

..dan jika kamu bimbangkan kepapaan, maka Allah akan memberi kekayaan kepada kamu dari limpah kurniaNya, jika dia kehendaki. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. (At-Tawbah, Ayah 28)

Jom tukar !

Memahami Penggunaan Candlestick

Candlestick telah diperkenalkan oleh seorang pedagang beras yang bernama Munehisa Homa. Beliau telah menggunakan candlestick ini untuk membaca pasaran harga beras. Beliau juga telah mengambil empat faktor utama harga iaitu harga buka, harga tutup, harga tertinggi dan harga terendah dalam satu-satu masa. Melalui pengamatan pada data-data lampau maka terbentuklah pattern-pattern harga yang memberi maklumat bahawa harga beras tersebut akan naik ataupun turun.

Untuk mereka yang terlibat dengan pelbagai instrument kewangan, tidak dapat tidak wajiblah memahami cara asas membaca candlestick. Jika anda terlibat dengan jual beli saham, komoditi (gold, silver, kelapa sawit, kopi, koko, minyak mentah, etc), kripto dan sebagainya. Ilmu membaca candlestick ini akan sangat-sangat membantu anda untuk membuat keputusan pelaburan anda. Walaupun masih terdapat tambahan ilmu fundamental lain yang harus dikuasai dan diberi perhatian. Setidak-tidaknya, keyakinan level > 70% sudah blh membantu anda untuk membuat keputusan pembelian atau penjualan dengan lebih baik.

Secara umumnya, analisa pasaran boleh dibuat secara teknikal atau fundamental. Dalam artikel ini, saya akan fokus kepada analisa secara teknikal terlebih dahulu. Analisa ini penting untuk memahami arah pergerakan market samada UPTREND, DOWNTREND, SIDEWAYS.

Apa itu candlestick (CS)?

Candlestick merupakan salah satu cara untuk menceritakan pergerakan harga. Carta candlestick ini sangat popular dan digemari oleh penganalisa teknikal kerana carta ini membolehkan kita menterjemahkan maklumat tentang pergerakan harga dengan cepat.

Komponen Asas Candlestick

Secara amnya, terdapat enam perkara yang terdapat di dalam satu candlestick iaitu:

 1. Open Price – harga buka pada satu-satu timeframe (TF)
 2. Close Price -harga tutup pada satu-satu TF.
 3. High Price – harga tertinggi yang dicapai dalam satu TF.
 4. Low Price – harga terendah yang dicapai dalam satu TF.
 5. Body – momentum pergerakan pasaran yang pada satu arah
 6. Shadow – momentum pasaran yang menghasilkan harga tertinggi dan terendah

Warna pada cs ini biasanya boleh diubah pada bahagian setting program yang digunakan. Kebiasaanya, untuk uptrend/bullish cs – warna hijau digunakan, sebaliknya untuk downtrend/bearish cs – warna merah digunakan.

Contoh pergerakan market UPTREND, DOWNTREND dan SIDEWAYS.

 

Kripto | Part 2 – Berdagang di Platform Luno

Proses Pendaftaran dan Verification

Anda mungkin telah mendapat sedikit gambaran apa itu kripto di bahagian pertama siri ini. Dalam bahagian yang kedua ini, saya ingin menerangkan bagaimana untuk berjual-beli kripto? Sama seperti jual beli saham yang memerlukan platform tertentu untuk menjalankan urusniaga tersebut, misalnya di Malaysia kita ada Bursa Malaysia sebagai tempat untuk berjual beli saham atau di US kita ada NYSE (New York Stock Exchange) dan platform sebegini ada di mana-mana negara di dunia.

Sama halnya seperti Kripto, juga memerlukan platform untuk berjual beli. Kalau di Malaysia, kita ada beberapa platform yang diiktiraf oleh SC (Security Commisionaire) sebagai sah/legal untuk menjalankan aktiviti berkenaan. Antaranya ialah Luno, MX Global, Sinergy dan Tokenize. Anda boleh semak DAX yang dilesenkan di Malaysia ini di https://www.sc.com.my/digital-assets

Pastikan anda simpan link tersebut sebagai semakan, kerana platform-platform ini sajalah yang berdaftar dan sah di Malaysia. Platform-platform lain yang tidak diiktiraf mungkin akan memberikan risiko yang tinggi dan buruk kepada pelaburan anda. Pastikan platform tersebut sahih dan beroperasi dengan lesen yang sah! Setiap platform-platform tersebut memiliki pro and consnya masing-masing. Tapi yang popular di Malaysia ialah platform Luno.

Jadi, dalam artikel ringkas ini, saya akan menggunakan platform Luno sebagai contoh kerana saya sendiri memiliki akaun di platform ini. Langkah pertama ialah dengan mendownload app Luno di playstore – Luno. Ia merupakan platform yang selamat dan mudah digunakan untuk melabur di dalam kripto secara berhemah. Aplikasi ini dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti dan mematuhi undang-undang tempatan.

Sebenarnya, pada masa artikel ini ditulis telah ada lebih daripada 10 juta pengguna Luno di Malaysia ini. Barangkali anda mungkin sedikit terkejut kerana baru mendapat pendedahan ini. Nak tahu kenapa ramai yang memilih platform Luno? Berikut adalah sebab-sebabnya :

 1. Memberikan panduan yang lebih mudah untuk di fahami sama ada di laman web atau versi mobile
 2. Pembelian minimum- boleh mula trading serendah RM10!
 3. Guna FPX je untuk deposit dan boleh terus nikmati dana tersebut dalam akaun anda!
 4. Lebih terjamin- Storage dilengkapi dengan keselamatan serta prosedur yang canggih dan berlapis
 5. Luno memastikan para pelabur faham dan mempunyai ilmu kripto dan pelaburan yang cukup sebelum mula melabur. Anda boleh meneroka sendiri, ilmu-ilmu ini di dalam app Luno tersebut.

Dah faham kan … jom kita daftar akaun pula …..

Untuk pendaftaran, klik pada button/link Sign Up (Digalakkan menggunakan telefon). Masukan maklumat yang dikehendaki – email dan password. Tick pada I’m not a robot dan klik button Let’s Go. Atau untuk lebih cepat, anda juga boleh pilih untuk mendaftar menggunakan akaun media sosial yang sedia ada, terletak di bahagian bawah sekali, iaitu akaun-akaun di Google, FB atau Apple ATAU jika anda ingin mendaftar menerusi link yang diberikan oleh luno kepada saya blh klik pada button dibawah. Anda akan menerima RM50 percuma selepas deposit RM250 ke akaun Luno anda sendiri dan mula membeli mana-mana coin yang ditawarkan secara instant buy.

Pendaftaran Luno

Untuk skrin seterusnya, isikan semua maklumat-maklumat yang diperlukan – nama, no telefon, kad pengenalan berserta gambar, jawap semua soalan-soalan yang berkaitan semasa membuat pendaftaran. Digalakkan mendaftar terus di telefon kerana prosesnya yang lebih pantas, tambahan pula melibatkan proses verification menggunakan kamera dan kemampuan mengaktifkan sekuriti menggunakan cap jari (fingerprint). Sahkan identiti anda di Profile > Setting > Verification.

Salam Maulidur Rasul 1444H | Didiklah Anak Mencintai Rasulullah

Assalamualaikum,

1. Menurut al-Imam al-Suyuti, Rasulullah pernah berpesan kepada Saidina Ali supaya mendidik anak-anak dengan tiga sifat utama. Perkara pertama yang disebut oleh Rasulullah adalah menanam rasa cinta kepada Rasulullah iaitu dengan menjadikan Rasulullah sebagai idola (contoh dan qudwah) dalam kehidupan mereka. Sabda Baginda Nabi:

أدِّبُوا أوْلادَكُمْ على ثلاثِ خِصالٍ حُبِّ نَبِيِّكُمْ وَحُبِّ أهْلَ بَيْتِهِ وقِراءَةِ القُرآنِ فإِنَّ حَمَلَةَ القُرآنِ فِي ظِلِّ الله يَوْمَ القِيامَةِ يَوْمَ لَا ظِلَّ إلاَّ ظِلُّهُ مَعَ أنْبِيائِهِ وأصْفِيائِهِ

“Didiklah anak-anak kamu tentang adab terhadap tiga perkata iaitu (1) mencintai Rasulullah, (2) mencintai ahli keluarga Baginda (3) serta ajari mereka membaca al-Quran. Sesungguhnya mereka yang menguasai al-Quran akan berada dibawah naungan Allah pada hari akhirat nanti bersama para Nabi dan orang2 soleh.” (al-Jami al-Saghir)

2. Sekalipun al-Imam al-Munawi meletakkan hadith ini sebagai lemah (daif), namun dari aspek maksudnya, ianya adalah sangat benar. Ini bertepatan dengan hadith sahih yang menyebutkan bahawa tidak sempurna iman seseorang sehinggalah dengan mencinta Rasulullah, dengan menjadikan Rasulullah sebagai orang yang paling dicintainya. Sabda Nabi:

لاَ يؤمِنُ أَحَدَكُم حَتّى أَكُونَ أَحَبّ إِلَيهِ مِن وَلَدِهِ وَوَالِدِهِ وَالنّاسِ أَجمَعِينَ

“Tidak sempurna iman kamu sehingga dia menjadikan aku orang yang paling disayanginya, lebih dari anak, ibubapa mereka serta seluruh manusia.” (HR al-Bukhari)

3. Dengan sebab itu para sahabat mendidik anak-anak mereka dengan Sirah Rasulullah sejak dari kecil. Ini supaya membina tasawur (gambaran) yang jelas tentang siapa idola mereka yang akan membentuk attitude serta corak pemikiran mereka.

4. al-Imam Ibn Kathir merekodkan kata-kata Ali ibn Husain (sebahagian menyatakan Sa’d ibn Abi Waqas) menyebut bahawa: Kami mempelajari tentang selok belok kehidupan dan peperangan Nabi (al-Maghazi) sepertimana kami mempelajari al-Quran. Kata Ali:

كنا نُعلَّم مغازي النبي ـ صلى الله عليه وسلم ـ كما نعلم السورة من القرآن “

“Sesungguhnya kami mempelajari peperangan (Sirah) Rasulullah seperti mana kami mempelajari Surah daripada al-Quran.” (al-Jami li Akhlak al-Rawi)

5. Begitu juga Ibn Uqayl yang mendatangi Jabir ibn Abdulullah, seorang sahabat yang masyhur. Ibn Uqayl bertanyakan kepada Jabir tentang sirah Rasulullah lalu ditulisnya bagi tujuan generasi akan datang.

6. Al-Imam al-Zuhri pula menegaskan bahawa mempelajari sejarah Baginda adalah ilmu yang merangkumi dunia dan akhirat. Dari aspek dunianya, ia membina jati diri anak tersebut, dan dari segi akhiratnya ia mudah-mudahan akan ditempatkan bersama para Nabi. Kata al-Imam al-Zuhri:

. وكان الزهري يقول : علم المغازي والسرايا علم الدنيا والآخرة

“Kata al-Imam al-Zuhri: Sesungguhnya ilmu sejarah peperangan Nabi (Sirah Rasulullah) adalah ilmu buat bekalan dunia dan akhirat.” (al-Bidayah wa al-Nihayah)

7. Menanamkan rasa cinta Rasul dengan mengajarkan mereka sejarah kehidupan Baginda adalah bertujuan menjadikan Rasulullah itu sebagai panduan hidup mereka. Disamping memastikan berita yang sampai adalah dari sumber-sumber yang diyakini bukan dari penglipur lara.

8. Kecuaian kita dalam perkara ini barangkali menghasilkan generasi yang meletakkan penilaian yang tidak tepat berhubung idola dalam kehidupan mereka. Sehingga menjadikan artis sebagai idola mereka atau menerima pemikiran menyeleweng seperti liberal. Bahkan mereka tidak rasa sensitif bila Rasul mereka dihina.

Semoga Allah membimbing kita semua.

3 Hakikat Di Dalam Satu Ayat

Assalamualaikum,

1. Ayat ini sangat indah. Allah mengungkapkan tiga hakikat penting dalam satu ayat sahaja. Hakikat yang pertama adalah semua kita pasti akan mati. Tidak ada sesiapa pun yang dapat menafikan hakikat ini. Tiada manusia yang akan hidup kekal.

2. Hakikat kedua ialah tentang definisi kejayaan di sisi Allah. Apabila Allah menjelaskan bahawa kita semua akan binasa, Allah berikan kita panduan bahawa mereka yang berjaya adalah mereka yang berusaha mengelakkan diri dari diazab oleh Allah dalam neraka.

3. Manakala hakikat yang ketiga adalah, dunia ini hanyalah tipu daya yang nyata. Hanya jiwa yang sejahtera yang akan terselamat dari helah kemilau dunia. Golongan inilah yang mempunyai kedudukan istimewa di sisi Allah.

Semoga Allah membimbing kita.