10 Penyedia Hosting Percuma

Assalam semua,

Tidak dapat dinafikan kini, keperluan kepada domain atau hosting kini menjadi penting. Tidak kira untuk digunakan oleh perniagaan atau individu yang mula berjinak-jinak untuk mencari pendapatan sampingan daripada internet.

Hosting adalah servis yang disediakan oleh penyedia hosting (hosting provider) untuk menyediakan ruang dan akses di server bagi menyimpan pelbagai jenis fail, data, maklumat berkaitan dengan web atau aplikasi tertentu. Dari servis yang diberikan ini, anda berpeluang membuat web, blog, aplikasi online yang dapat diakses secara  online. Terdapat pelbagai jenis hosting yang disediakan antaranya – shared hosting, VPS hosting, dedicated hosting, email hosting, cloud hosting, e-commerce hosting, etc

Kebiasaanya, penyedia hosting percuma ini akan memberikan subdomain hosting. Iaitu nama kedai atau domain anda berada dihadapan nama hosting tersebut. Misalnya, kedaianda.freehosting.com

Di bawah ini, saya kumpulkan 9 penyedia hosting percuma yang anda boleh cuba terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk membeli hosting berbayar.  Namun, saya tidak menjamin kualiti dan reliabiliti mereka. Anda boleh cuba dulu untuk lihat sendiri apakah features yang tersedia daripada hosting  provider tersebut :

  1. InfinityFree.com
  2. 000webhost.com
  3. FreeHosting.com
  4. Byet.host
  5. AwardSpace
  6. GoogieHost
  7. x10Hosting
  8. FreeHostingEU
  9. FreeWebHostingArea

Biasanya, penyedia hosting percuma ini mempunyai syarat-syarat dan terma tertentu (terms and conditions). Pastikan anda membaca dan memahami syarat-syarat dan terma tersebut dahulu sebelum membuat keputusan untuk menggunakan servis mereka.

Selamat Mencuba!

About codewalker

Check Also

black kobo aura one tablet with box

UPLR, PLR, MRR, RR dan PU

Kalau dalam entri yang sebelum ini saya ada menyentuh tentang perniagaan ebook. Artikel kali ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *