Kripto | Part 1 – Apa itu Cryptocurrency?

Bitcoin adalah matawang virtual yang dicipta oleh Satoshi Nakamoto pada tahun 2009. Menyedari kekurangan yang terdapat di dalam sistem perbankan tradisional, beliau membangunkan kripto ini menggunakan perisian terbuka (open source). Satoshi juga menggunakan rangkaian peer-to-peer (peer-to-peer network) untuk menjadikan kripto ini tidak memiliki simpanan terpusat (centralised). Dengan kata lain, ia bersifat decentralised dan tidak boleh dikawal oleh mana-mana pihak.

Dinamakan matawang kripto kerana ia menggunakan teknik kriptografi untuk memastikannya sentiasa selamat, tidak ada sebarang bentuk fisik dan dapat diakses secara transparent (tanpa nama, tanpa sebarang caj tambahan).  Meskipun kripto ini tidak menjadi alat pembayaran yang sah di sebahagian besar negara di seluruh dunia, ia semakin popular sebagai digital aset yang boleh disimpan untuk keuntungan di masa hadapan – sama seperti emas. Disebabkan, penawarannya yang begitu terhad, menjadikan nilai kripto ini melonjak tinggi kerana permintaan terhadapnya semakin meningkat.

Bagaimana cara cryptocurrency berfungsi ?

Secara asasnya, bitcoin hanyalah sebuah fail komputer yang disimpan di dalam wallet/dompet Bitcoin pada komputer atau handphone anda. Pengguna kripto akan menerima, menyimpan dan menghantar bitcoin dengan ertikata lain menjalankan urusniaga menggunakan kripto ini. Setiap urusniaga ini direkodkan di dalam senarai umum yang dikenali sebagai rantaian blok  (block chain). Ini membolehkan sejarah urusniaga bitcoin ini dijejaki (traceback) bagi mengelakan sebarang kesalahan atau penipuan dilakukan.

Berapakah jumlah keseluruhan Bitcoin ?

Jumlah keseluruhan Bitcoin ialah 21,000,000. Jumlah ini adalah tetap selamanya, tidak boleh ditambah atau dikurangkan. Unit terkecil di dalam Bitcoin dikenali sebagai Satoshi sempena nama pengasasnya.

Dikira pada kadar tukaran 1 BTC = 100,000,000 Satoshi. Iaitu 1 Satoshi = 0.00000001 BTC

About codewalker

Check Also

Kripto | Part 2 – Berdagang di Platform Luno

Proses Pendaftaran dan Verification Anda mungkin telah mendapat sedikit gambaran apa itu kripto di bahagian …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *