7 Cara Mengurangkan Hutang

Terdapat banyak cara untuk mengurangkan hutang anda, di bawah ini saya senaraikan 7 cara terbaik yang mungkin dapat membantu anda untuk mengurangkan hutang.

  1. Gunakan kad kredit hanya pada waktu kecemasan sahaja. Jangan biasakan diri anda menggunakan kad kredit untuk membeli keperluan harian anda. Penggunaan kerap sedemikian rupa akan menambahkan bebanan dgn kadar interestnya sekiranya anda tidak menjelaskan sepenuhnya tepat pada masa yang ditetapkan.
  2. Jangan gunakan kad kredit untuk membayar hutang lain/menutup lubang hutang lain. Cara ini juga tidak akan menyelesaikan hutang anda, mengapa ? Mana mungkin hutang dibayar dgn hutang, bukankah kedua-duanya hutang ?
  3. Dapatkan khidmat kaunseling untuk menguruskan hutang anda. Anda perlu ada mentor atau kaunselor untuk menasihati anda khususnya daripada mereka yang pakar.
  4. Rancang bajet untuk keluarga anda.  Di zaman muktahir ini bajet sangat penting, kalau anda tidak berbelanja di dalam kemampuan bajet anda, anda akan terbelenggu dengan pelbagai hutang. Bajet dapat membantu anda mengawal perbelanjaan yang tidak diperlukan.
  5. Kurangkan perbelanjaan keluar. Kenalpasti perbelanjaan keluar anda, kurangkan di mana yg perlu, dan gunakan lebihan tersebut untuk melangsaikan hutang anda.
  6. Tingkatkan pendapatan. Selain kerja full time anda, fikirkan cara untuk menambahkan pendapatan keluarga. Samada melakukan kerja part time atau mengusahakan perniagaan tertentu yg menjana pendapatan halal secara konsisten.
  7. Tambahkan simpanan anda selagi boleh. Jadikan aktivi menabung setiap bulan sebagai satu kewajipan. Peruntukan sebahagian daripada wang gaji anda untuk tujuan ini.

About codewalker

Check Also

Dividen EPF 2023 Untuk Simpanan Shariah 5.4%

Alhamdulillah dividen simpanan Shariah tahun 2023 adalah 5.4%. Manakala simpanan konvensional sebanyak 5.5%. Namun bagi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *