Pelaburan Ilmu

Salam,  semua orang ingin berjaya. Erti kejayaan ini ditakrifkan berbeza-beza mengikut pandangan masing-masing. Ada yang mengatakan memiliki wang yang banyak adalah satu kejayaan, ada pula mengandaikan dgn memilki jawatan yang besar dan hebat merupakan satu kejayaan. Tak kurang pula yg berpendapat memiliki kereta mewah, handphone canggih, baju berjenama terkenal adalah satu kejayaan.

Apa pun taksiran/pendapat/adaian/ anda kesemua impian ini akan hanya tinggal impian bila mana angan-angan tidak disokong dengan tindakan yang berlandaskan kepada ilmu. Apa kata imam syafie ..

Jika kamu inginkan kejayaan dunia, hendaklah dengan ILMU. Jika kamu inginkan kejayaan akhirat, hendaklah dengan ilmu. Dan jika kamu inginkan kejayaan kedua-duanya, hendaklah dengan ilmu!

Justeru itu, pelaburan terbaik ialah pelaburan di dalam ilmu pengetahuan. Nak berjaya dlm perniagaan internet memerlukan pelaburan dlm ilmu perniagaan internet, nak berjaya dlm motivasi diri juga memerlukan ilmu motivasi. Pendek kata kesemua kejayaan yang diinginkan bertitik tolak drp ilmu berkaitan yang diperolehi. Jadi, mengorbankan sedikit masa/tenaga/wang ringgit untuk mencari/memperolehi dan seterusnya mempraktikkan merupakan rutin kehidupan orang yang ingin berjaya.

Anda bagaimana ? Bukankah anda ingin menjadi seorang yg berjaya ?….

Pastikan misi mencari kejayaan anda adalah mencari ilmu yang dapat memberi manfaat dan kebahagian dunia dan akhirat!!

Admin.

About codewalker

Check Also

Doa Akhir Tahun dan Doa Awal Tahun

Awal Muharam merupakan bulan penting bagi kalendar Islam kerana ia adalah permulaan tahun bagi umat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *