Blogspot VS WordPress

As-salam,
Barangkali ramai yang masih berbelah bagi untuk membina web sendiri samada nak menggunakan platform blogspot atau wordpress. Kedua-dua platform ini adalah percuma dan mudah digunakan.

Pengguna hanya perlu mendaftar akaun secara percuma untuk mula membina web masing-masing. Kedua-dua platform sangat mudah digunakan dengan pilihan ‘customization’ dari segi template dan plugin yang banyak. Tidak ketinggalan juga pelbagtai widget yang tersedia untuk digunakan.

Dari segi kecepatan untuk ranking pada search engine (menggunakan google search) , saya berpendapat web yang diletakkan pada platform blogspot lebih terkehadapan berbanding wordpress kerana blogspot dimiliki oleh Google yang pastinya mendapat keutamaan untuk diindex oleh engin carian google (google search engine). Walaupun wordpress memberi kepelbagaian themes yang menarik dan cantik namun web yang diletakkan di platform ini mengambil sedikit masa untuk diindex oleh engin carian google.

Contoh url (alamat web) untuk kedua-dua platform ialah seperti berikut :-

Blogspot –  http://lamanwebanda.blogspot.com

WordPress – http://lamanwebanda.wordpress.com

Jika anda membina web berdasarkan niche tertentu dan mahu kedudukan ranking yang cepat pada engin carian google, pastikan anda memilih google blogspot untuk tujuan tersebut. Sebaliknya, jika ranking untuk page pertama bukanlah matlamat utama anda, hanya sekadar web dengan info khusus atau terhad spt laman web syarikat, blog peribadi, etc atau anda tidak kisah bilakah web anda tersenarai pada page pertama carian google (berdasarkan keyword yang anda pilih). Anda boleh menggunakan wordpress untuk tujuan tersebut.

Namun, jika anda ingin membina kredibiliti untuk perniagaan anda dan menonjolkan kepakaran anda dalam bidang tertentu, eloklah anda membeli domain sendiri (domain berbayar) yang tampak lebih professional dan mengkhusus dalam jenis perniagaan yang anda jalankan. Cth domain, boleh jadi  :-

http://www.namaanda.com atau

http://www.lamanwebsaya.net dan yang seumpamanya.
Moga bermanfaat.

About codewalker

Check Also

Nama Domain

Sama seperti perniagaan biasa/fizikal/offline memiliki kedai bukan satu kemestian untuk memulakan perniagaan. Barangkali di peringkat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *