Marhaban Ya Ramadhan

Salam,

Hanya sehari saja lagi, Syaaban bakal ditinggalkan bagi memberi laluan kepada Ramadhan, bulan paling istimewa yang penuh barakah, yang dinanti dan dirindui oleh salihin khususnya ahli-ahli ibadah.

Memang tidak dapat dinafikan kedatangan Ramadhan saban tahun muncul untuk menjadi madrasah buat mendidik, menyuci dan mengembalikan insan bernama manusia ini kepada fitrah.

Datangnya dengan disiplin puasa, yang merupakan satu tarbiyah bagi memastikan tujuan akhir ibadah ini diperolehi. Ibadah puasa di bulan Ramadhan juga membekalkan tenaga/momentum iman untuk menghadapi sebelas bulan ke hadapan yang sudah pastinya dihalangi dengan berbagai ujian dan godaan.

Justeru itu, bertuahlah mereka yang masih diberi peluang untuk melalui Ramadhan ini kerana berapa ramai rakan/sahabat taulan/jiran/saudara yang ada pada Ramadhan tahun lepas, tidak dapat bersama kita pada tahun ini.

Jadi perbanyakkanlah syukur kepada Allah kerana kita masih diizinkan-Nya menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan pada tahun ini. Buktikan kesyukuran kita dengan membanyakkan ibadah yang selayaknya di bulan mulia ini – bertadarus/membaca Al-Quran, bertarawih, berqiamullail, membanyakkan sedekah, solat berjemaah dan menjaga kualiti puasa kita sebagaimana yang ditunjukkan oleh rasulullah s.a.w.

Akhir sekali, selamat menjalani ibadah puasa kepada semua rakan-rakan dan juga pengunjung blog ini. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik daripada sebelumnya – Ahlan Wa Sahlan, Ya Ramadhan.

Admin.

About codewalker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *