Kad Debit dan Perbankan Internet

Tidak dinafikan kini perbankan internet merupakan trend yang wajib diketahui oleh anda apatah lagi sekiranya and menjalankan perniagaan internet. Hampir semua pembayaran yang sebelum ini anda lakukan secara manual di kaunter-kaunter bank dapat dilakukan dengan mudah kini dengan hanya menggunakan komputer atau smartphone.

Antara yang dapat dilakukan menerusi perbankan internet ialah membayar bil, membeli barangan, top up kredit telefon anda, bank transfer, permohonan online dan sebagainya dapat dilakukan dengan mudah dan selesa mengikut masa free anda.

Disamping perkhidmatan perbankan internet ini, bank-bank seluruh malaysia juga menawarkan penggunaan kad debit yang boleh digunakan pakai hampir di seluruh ATM di Malaysia malah boleh digunakan di peringkat antarabangsa untuk mesin-mesin yang memaparkan logo Visa atau Mastercard. Justeru ini kelebihan ini harus direbut untuk mendapat kelebihan yang ditawarkan.

Adalah dianjurkan untuk memohon kad debit Islamik pada mana-mana cawangan bank yang anda kehendaki. Biasanya kad debit ini akan di’attach’ ke akaun simpanan Islamik yang memastikannya lulus syariah (syariah compliance). Terdapat banyak kad-kad debit yang dikeluarkan kini, jadi berhati-hati memilih untuk mengelakkan unsur ‘interest’ yang mungkin menyebabkan kita terjebak dengan riba.

Kelebihan lain kebanyakkan kad-kad debit ini boleh digunakan untuk verifikasi akaun paypal anda, khusus untuk anda yang melibatkan perniagaan di peringkat antarabangsa. Selain daripada itu anda juga boleh membuat pembayaran tunai di pasaraya dengan memastikan terlebih dahulu akaun simpanan anda “berisi” sebelum boleh digunakan untuk membuat bayaran.

Terdapat juga beberapa “cons” dalam penggunaan kad debit ini di Malaysia. Nasihat saya jangan gunakan kad ini untuk mengisi minyak, bayaran hospital dan hotel kerana caj tambahan sebanyak 200 akan ditolak automatik dari akaun anda (walaupun caj antara RM150-RM200 sebenarnya adalah normal).

Anda boleh mengawal perbelanjaan anda dengan menggunakan kad debit berbanding dengan kad kredit yang pastinya membebankan dan terikat dengan masalah hukum. Pastikan anda memiliki sekurang-kurangnya satu kad debit untuk memudahkan urusan perniagaan anda.

Jadi, apakah kad debit yang disarankan. Anda boleh memohon kad-kad debit di bawah, pengenalan mudah – kebiasaannya untuk Islamic debit card, akan ada tanda i di belakang nama produk, sila baca maklumat lanjut yang disediakan berkenaan produk tersebut.

About codewalker

Check Also

Kripto | Part 2 – Berdagang di Platform Luno

Proses Pendaftaran dan Verification Anda mungkin telah mendapat sedikit gambaran apa itu kripto di bahagian …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *