Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif

Mungkin anda pernah mendengar tentang pendapatan aktif dan pendapatan pasif. Apa agaknya ye ? Saya terangkan secara ringkas ….

Pendapatan aktif adalah pendapatan yang dibayar berdasarkan masa anda bekerja (makan gaji), lebih 90% daripada anda adalah dalam kategori ini. Sementara pendapatan pasif pula ialah pendapatan yang anda terima tanpa henti dengan sekali kerja yang anda buat. Kurang daripada 10% daripada anda yang berada dalam kumpulan ini. Anda pula daripada kumpulan mana ?

Apa masalahnya dengan pendapatan aktif ? apabila anda berhenti bekerja, sumber pendapatan anda juga terhenti! Ini bermakna tiada lagi gaji yang masuk ke akaun bank anda setiap bulan, sedihkan ?

Apa seronoknya dengan pendapatan pasif ? anda akan mempunyai lebih banyak masa terluang yg dapat dimanfaatkan. Rahsia kekayaan yang sebenar bukanlah terletak kepada berapa banyak wang yang dimiliki tetapi kebebasan yang dimiliki.

Jika anda melihat konsep pendapatan pasif ini daripada kehidupan orang di sekeliling anda, banyak kumpulan yang tidak sekaya mana seperti yang anda lihat. Doktor pakar dan doktor gigi tidak mempunyai pendapatan pasif daripada hasil titik peluh mereka.

Potensi pendapatan mereka ada hadnya. Mereka hanya boleh berjumpa sejumlah tertentu pesakit sahaja. Dan mereka juga mestilah berjumpa dengan setiap pesakit tersebut, ianya aktif.

Begitu juga dengan pegawai kerajaan, peguam atau jurujual. Kebanyakkan daripada mereka tidak mempunyai pendapatan pasif. Mereka memang nampak kaya, tetapi sebenarnya mereka tetap bergantung kepada gaji seperti kebanyakkan daripada kita.

Berapa peratuskah hasil pendapatan anda adalah pasif? Jika anda bijak, anda sudah mula untuk bertukar daripada aktif kepada pasif. Ini akan memberikan lebih banyak masa untuk anda melakukan apa yang anda suka ketika waktu yang anda mahukan.

Kata kuncinya ialah anda perlu mencuba satu punca pendapatan pasif setiap tahun!

Berikut adalah beberapa jenis punca pendapatan pasif yang boleh anda buat kajian :

* Usahawan internet yang mendapat keuntungan berterusan
* Pencipta software yang menerima royalti
* Agen insuran yang mendapat pendapatan sampingan
* Ahli jualan langsung yang menerima komisen bulanan
* Pencipta permainan video mendapat royalti
* Pelabur yang mendapat dividen bulanan atau tahunan
* Pencipta lagu yang menerima royalti daripada lagu mereka
* Penulis yang menerima royalti daripada buku tulisan mereka
* Usahawan yang mendapat keuntungan bisnes
* Pelakon yang mendapat bayaran royalti
* Pemilik hartanah yang menyewakan rumah atau tanah

Tanya pada diri anda sendiri:-

“”Berapa peratuskah dalam sehari masa yang saya luangkan untuk mencipta pendapatan secara pasif?” Jika jawapan anda ialah tiada, anda mempunyai masalah. Adalah lebih baik apabila anda bangun keesokkan harinya dan mula sibukkan diri anda.

Nasihat saya jika anda kini bergantung sepenuhnya pada pendapatan aktif, masanya sudah tiba untuk anda mencuba pendapatan pasif yang saya senaraikan di atas tadi. Anda tentu akan berterima kasih kepada saya nanti!

Selamat mencuba.

About codewalker

Check Also

Kripto | Part 2 – Berdagang di Platform Luno

Proses Pendaftaran dan Verification Anda mungkin telah mendapat sedikit gambaran apa itu kripto di bahagian …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *